Determinanty transformacji linearnych modeli biznesu w stronę orientacji cyrkularnej - Jabłoński, Marek; Jabłoński, Adam (Determinants of the Transformation of Linear Business Models Towards a Circular Orientation, 2023)
Celem artykułu jest wyjaśnienie determinant transformacji linearnych modeli biznesu w kierunku cyrkularnym na tle nowoczesnych technologii cyfrowych. Dokonano przeglądu literatury przedmiotu oraz wskazano implikacje teoretyczne i praktyczne odnoszące się do specyfiki transformacji linearnych modeli biznesu w kierunku cyrkularnym. Na podstawie przeglądu literatury przedmiotu oraz obserwacji autorów i wynikających z tego analiz dokonano identyfikacji problemu naukowego, jakim jest wskazanie założeń, że gospodarka okrężna inicjuje i stymuluje powstawanie nowych modeli biznesu wspieranych rozwiązaniami gospodarki cyfrowej. Oryginalność/wartość: Wskazano w ujęciu aplikacyjnym autorską metodykę siedmioetapowego cyklu przebiegu procesu transformacji linearnego modelu biznesu ku spełnieniu założeń cyrkularnego modelu biznesu. Ponadto zdefiniowano założenia zielonej skalowalności wspomaganych cyfrowo cyrkularnych modeli biznesu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 4, s. 83-96
Keywords: linearny model biznesu; cyrkularny model biznesu; zmiany klimatu; cyfrowy model biznesu; sztuczna inteligencja; zielona skalowalność; linear business model; circular business models; climate change; digital business models; artificial intelligence; green scalability