Praca zdalna jako nowa forma zatrudnienia w Polsce - Białogrecka, Barbara; Smalara, Robert (Remote Work as a New Form of Employment in Poland, 2023)
Na rynku pracy można dostrzec trendy oraz istotne zmiany o charakterze cyklicznym. Wpływa to na sposób wykonywania powierzonych w pracy obowiązków, jak i na zamianę w funkcjonowaniu przedsiębiorstw. W Polsce istnieje wiele sposobów na zatrudnienie pracownika, zaczynając od umowy o pracę po kontrakt menedżerski. Niestandardowym do niedawna sposobem wykonywania obowiązków służbowych była praca zdalna. Okazała się ona rozwiązaniem problemów, których przysporzyła pandemia COVID-19 (np. lockdown). Cele niniejszego opracowania to analiza form zatrudnienia w Polsce oraz zbadanie wpływu pracy zdalnej na przedsiębiorstwa w trakcie pandemii COVID-19. W opracowaniu została zastosowana analiza i krytyka piśmiennictwa, analiza dokumentów, ankiet, badań dotyczących zatrudnienia oraz pracy zdalnej w polskich firmach.
Problemy gospodarki i rynku pracy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 16-29
Keywords: rynek pracy; formy zatrudnienia; praca zdalna; COVID-19; labour market; forms of employment; remote work