Istota pracy zdalnej ze strony pracownika i pracodawcy - Kurnyta, Aleksandra (The Essence of Remote Work on the Part of the Employee and the Employer, 2023)
Praca zdalna – będąca substytutem tradycyjnej formy pracy – jest zjawiskiem stale rozwijającym się. Może występować w różnych formach są nimi: praca na cały etat, praca elastyczna oraz w formie freelanceringu. Niesie ze sobą różne pozytywne oraz negatywne skutki. Wynikają z niej liczne korzyści dla pracowników, takie jak oszczędność czasu i pieniędzy, większa elastyczność czasu pracy oraz rozwijanie kompetencji cyfrowych. Jednakże może także prowadzić do zacierania granicy między pracą a życiem osobistym, trudności ze skupieniem się i powstania kosztów związanych z wyposażeniem w sprzęt do pracy. Pracodawcy także odnoszą korzyści z pracy zdalnej, takie jak niższe koszty utrzymania biur i większą elastyczność pracowników, ale muszą również radzić sobie z wyzwaniami związanymi z kontrolą pracowników, komunikacją oraz kosztami związanymi z wyposażeniem pracowników w narzędzia do pracy.
Problemy gospodarki i rynku pracy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 30-39
Keywords: praca; praca zdalna; zatrudnienie; work; remote work; employment