Wpływ pandemii COVID-19 na zmianę stopy zatrudnienia w krajach Unii Europejskiej - Mazurkiewicz, Klaudia (Impact of the COVID-19 Pandemic on the Change in the Employment Rate in the European Union Countries, 2023)
Każda gospodarka opiera się na trzech podstawowych czynnikach produkcji określanych w teorii ekonomii jako ziemia, praca i kapitał. Najbardziej wyróżniającym się spośród wymienionych czynników jest praca. To ona reprezentuje ogół pojęć związanych z ludzkim wysiłkiem i działaniem. Jest to pojęcie bardzo szerokie, ponieważ mieści się w nim nie tylko praca fizyczna, ale również umysłowy trud wkładany w produkcję dóbr i usług. Temat związany z zatrudnieniem w krajach należących do Unii Europejskiej jest ważny, ponieważ jej gospodarka jest jedną z wiodących na rynku światowym. Poziom zatrudnienia jest szczególnie istotny dla samych państw członkowskich, ponieważ jednym z podstawowych celów wspólnoty jest zapewnienie jej zrównoważonego rozwoju w obszarach związanych z pracą. Rozwój pandemii COVID-19 i wprowadzenie obostrzeń związanych z sytuacją pandemiczną, znalazły odzwierciedlenie w poziomie zatrudnienia wielu gospodarek. Celem niniejszego opracowania jest wskazanie, czy i w jakim stopniu pandemia wpłynęła na zmianę stopy zatrudnienia w krajach Unii Europejskiej. Praca prezentuje wyniki badań własnych polegających na przeglądzie materiałów statystycznych i analizie danych wtórnych, za pomocą metod ilościowych, w tym z wykorzystaniem metod opisu statystycznego.
Problemy gospodarki i rynku pracy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 54-70
Keywords: praca; zatrudnienie; COVID-19; rynek pracy; work; employment; labor market