Potencjalne koszty i korzyści przystąpienia Polski do strefy euro - Hadłów, Kacper (Potential Costs and Benefits of Poland’s Accession to the Euro Area, 2023)
Przedmiotem artykułu są rozważania na temat przystąpienia Polski do strefy euro. Posługując się metodą analizy i krytyki piśmiennictwa, zestawiono potencjalne korzyści i szanse oraz koszty i zagrożenia dla polskiej gospodarki wynikające z przyjęcia euro i pokrótce opisano każde z przytoczonych zjawisk. Podjęto także próbę odpowiedzi na pytanie, czy Polska powinna przystąpić do strefy euro. Przeprowadzona analiza pozwoliła ustalić, że skala pozytywnych efektów integracji walutowej, przyczyniająca się do zdynamizowania długookresowego wzrostu gospodarczego, zdaje się przeważać nad skutkami o charakterze negatywnym dla polskiej gospodarki. Jednocześnie zaznaczono, że osiągnięcie korzyści i ograniczanie potencjalnych kosztów przystąpienia do strefy euro zależne jest w szczególności od jakości prowadzonej polityki gospodarczej oraz otwartości i elastyczności gospodarki Polski.
Problemy gospodarki i rynku pracy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 71-80
Keywords: integracja walutowa; strefa euro; kryteria konwergencji; euro w Polsce; monetary integration; eurozone; convergence criteria; euro in Poland