Wpływ COVID-19 na rynek pracy w Polsce - Siring, Roksana; Drozdowska, Małgorzata (Impact of COVID-19 on the Labor Market in Poland, 2023)
Celem artykułu jest ocena sytuacji na rynku pracy w Polsce w okresie przed pandemią COVID-19 i w jej trakcie. Analizie poddano m.in. poziom stopy bezrobocia rejestrowanego w Polsce z podziałem na województwa, liczbę zlikwidowanych i nowo utworzonych miejsc pracy w Polsce oraz liczbę pracujących w trybie zdalnym. Za okres badawczy przyjęto lata 2019-2021. Metodami badawczymi zastosowanymi w pracy były: metoda analizy i krytyki piśmiennictwa, analiza porównawcza oraz analiza wtórna na podstawie baz danych statystycznych z Głównego Urzędu Statystycznego. Zdaniem autorek pandemia wpłynęła w znacznym stopniu na rynek pracy w Polsce – wystąpił wzrost stopy bezrobocia rejestrowanego oraz wzrost liczby zarejestrowanych bezrobotnych. Likwidacja miejsc pracy spowodowała większe bezrobocie, ponieważ przedsiębiorcy zawiesili swoją działalność lub całkowicie ją zamknęli. W czasie epidemii praca zdalna zyskała na popularności, czego wyrazem jest uwzględnienie jej w znowelizowanym Kodeksie pracy.
Problemy gospodarki i rynku pracy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 81-89
Keywords: rynek pracy; stopa bezrobocia rejestrowanego; pandemia COVID-19; praca zdalna; labor market; registered unemployment rate; COVID-19 pandemic; remote work