Czynniki kształtujące popyt na karty płatnicze w Polsce - Durski, Wiktor (Factors That Shape Demand for Payment Cards in Poland, 2023)
Zakres badawczy niniejszego artykułu obejmuje przedstawienie przyczyn wpływających na popyt na karty płatnicze w Polsce. Opisano właściwości i rodzaje kart płatniczych oraz dokonano charakterystyki beneficjentów transakcji bezgotówkowych. Wskazano czynniki, które mają wpływ na liczbę i popularność poszczególnych kart, oraz przedstawiono zmieniający się stan liczbowy na przestrzeni dziesięciu kwartałów: od 2020 do 2022 roku. Na podstawie przeprowadzonej analizy można przyjąć, że popyt na karty płatnicze przez następne lata będzie rósł, jednakże w głównej mierze zainteresowanie konsumentów będzie się koncentrować na kartach debetowych. Pozostałe karty cechować będzie coraz mniejsza liczba użytkowników regularnie z nich korzystających.
Problemy gospodarki i rynku pracy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 90-99
Keywords: karty płatnicze; transakcje bezgotówkowe; czynniki kształtujące popyt; payment cards; non-cash transactions; demand factors