Wpływ COVID-19 na branżę gastronomiczną w Polsce na przykładzie województwa dolnośląskiego w latach 2019-2021 - Kmiecik, Michał; Jastrząb, Weronika (Impact of COVID-19 on the Gastronomy in Poland on the Example of the Lower Silesian Voivodeship in 2019-2021, 2023)
Pandemia COVID-19 w latach 2020-2021 była szokiem dla gospodarki zarówno polskiej, jak i – w szerszym kontekście – światowej. Sytuacja kryzysowa nie ominęła również rynku pracy. Dużo branż, m.in. ze względu na zerwane łańcuchy dostaw, borykało się z problemami finansowymi, takimi jak np. brak płynności finansowej czy trudności z terminowym wypłacaniem wynagrodzeń. Z tego powodu wielu przedsiębiorców decydowało się na redukcję kosztów przez zwolnienia pracowników. Mimo to część firm zmuszona była zawiesić lub zamknąć działalność. Sporo przedsiębiorstw przeszło tymczasowo w tryb pracy zdalnej. Celem artykułu jest przedstawienie i ocena sytuacji w branży gastronomicznej w Polsce w okresie tuż przed pandemią i w czasie jej trwania. Za okres badawczy przyjęto lata 2019-2021. Wykorzystane metody badawcze to analiza porównawcza i analiza wtórna wybranych danych statystycznych z Głównego Urzędu Statystycznego.
Problemy gospodarki i rynku pracy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 100-106
Keywords: rynek pracy; COVID-19; gastronomia; wynagrodzenia; labor market; gastronomy; solaries