Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii [całość] - Lesiów, Tomasz. Redaktor (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
W monografii skupiono się na przedstawieniu możliwości doskonalenia jakości pracy przewodnickiej (pilockiej) w następujących obszarach: kompetencji związanych z oprowadzaniem turystów po wybranych obiektach turystycznych, obsługi grup o specjalnych potrzebach, wiedzy z zakresu żywności i żywienia oraz nowych trendów w turystyce, które powstały w wyniku ograniczenia ruchu turystycznego wskutek pandemii. W publikacji szczegółowo omówiono m.in. takie zagadnienia, jak: wiedza żywieniowa dotycząca turystyki, zróżnicowanie możliwości wykorzystania herbaty w turystyce; grzybobranie jako forma sylwaturystyki; polski karp innowacyjnie; ocena jakości sensorycznej i stopnia akceptacji nowych produktów kuchni fusion z kiszonych warzyw i owoców; nanoturystyka – nanomateriały i nanotechnologie w turystyce; różnicowanie możliwości wykorzystania herbaty w turystyce; dostosowania społeczne do potrzeb turystyki dostępnej; witraże wrocławskich kościołów jako produkt turystyczny; barokowe kaplice grobowe i epitafia we wrocławskich kościołach; Wrocław miastem św. Edyty Stein – patronki Europy.
s. 436
Keywords: doskonalenie jakości usług przewodnickich; żywienie i żywność w turystyce; ograniczenia w turystyce dobie COVID-19; obiekty i trasy turystyczne; oczekiwania turystów