Szeregowanie zadań wieloprocesorowych w warunkach niepewności - Dorota, Dariusz Paweł (Scheduling multiprocessor tasks under uncertainty, 2023)
Rozprawa dotyczy problemów optymalizacji realizacji zadań wieloprocesorowych w warunkach niepewności danych. Motywacją rozprawy są zastosowania rozpatrywanych problemów w zarządzaniu systemami wbudowanymi. Rozważane są zadania obliczeniowe wymagające równoczesnego, synchronicznego dostępu do wielu niezależnych procesorów w celu realizacji systemu wbudowanego o podwyższonej niezawodności poprzez redundancję sprzętową i programową. Systemy tego typu mają zastosowanie, między innymi, w lotnictwie, pojazdach kosmicznych, samochodach, urządzeniach wojskowych, środkach transportu materiałów niebezpiecznych, instalacjach jądrowych, instalacjach chemicznych, górnictwie, dronach. Niepewność dotyczy parametrów takich jak np. czasy wykonywania zadań, terminy zgłoszenia zadań, liczba zadań. Przedstawiono przegląd podejść do modelowania i rozwiązywania problemów szeregowania wieloprocesorowego, ze szczególnym uwzględnieniem problemów z danymi niepewnymi. Zdefiniowano zakres i sposoby reprezentacji niepewności danych. Przedyskutowano alternatywne sposoby modelowania niepewności: rozmyte, stochastyczne, on-line, i inne. Wychodząc od deterministycznych algorytmów off-line dla zadań jednoprocesorowych, sformułowano odpowiednie warianty algorytmów dla zadań wieloprocesorowych z danymi niepewnymi w wersjach off-line i on-line. Zaproponowano, a także udowodniono twierdzenia dotyczące pewnych własności algorytmów w wersji off-line jak i on-line. Przeprowadzono badania testowe wszystkich algorytmów, zaś rezultaty przedstawiono z wykorzystaniem właściwych narzędzi, m.in. diagram Gantta, wykresy wyników, tabele. Dostarczono aktualne kompendium wiedzy w zakresie architektur systemów wbudowanych.
Keywords: szeregowanie; algorytm; systemy wbudowane; niepewność