Witraże wrocławskich kościołów jako produkt turystyczny - Lesiów, Danuta; Michniewicz, Martyna; Lesiów, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Celem pracy jest zaprezentowanie witraży Ostrowa Tumskiego i Wyspy Piaskowej jako ciekawego produktu turystycznego. Przedstawiono życiorysy wybitnych witrażystów oraz ich prace w katedrze św. Jana Chrzciciela (Tadeusza Wojciechowskiego, Krystyny i Stanisława Pękalskich, Antoniego Michalaka oraz Ireny i Zygmunta Acedańskich), kościele św. Krzyża i św. Bartłomieja (Konstantego Kohembahra-Łyskowskiego i Jerzego Nowosielskiego) oraz kościele NMP na Piasku (Teresy Marii Reklewskiej).
Lesiów, D., Michniewicz, M. i Lesiów, T. (2023). Witraże wrocławskich kościołów jako produkt turystyczny. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 179-209). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: witraże; kościoły Ostrowa Tumskiego i Wyspy Piasek; Wrocław; stained glass; churches of Ostrów Tumski and Sand Island; Wroclaw