Wpływ procesu aklimatyzacji na osiągnięcie sukcesu podczas ekspedycji wysokogórskiej - Michalski, Paweł B. (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Wspinaczka wysokogórska wymaga świetnego przygotowania fizycznego i technicznego. Kluczowym elementem zasadniczej akcji górskiej jest okres aklimatyzacji organizmu do dużych wysokości. Od przeprowadzenia prawidłowego procesu aklimatyzacji zależy nie tylko osiągnięcie sukcesu, ale przede wszystkim uniknięcie śmierci lub poważnych kłopotów zdrowotnych. Autor na podstawie swoich doświadczeń prezentuje i analizuje optymalny schemat aklimatyzacyjny podczas wyprawy na K2.
Michalski, P. B. (2023). Wpływ procesu aklimatyzacji na osiągnięcie sukcesu podczas ekspedycji wysokogórskiej. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 420-428). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: aklimatyzacja; góry; wspinaczka; sukces; tlen; acclimatization; mountains; climbing; success; oxygen