Morfologia powierzchni stali nierdzewnej 316L polerowanej elektrochemicznie w cieczach DES jako zielonych rozpuszczalnikach - Marczewski, Marek Stanisław (Surface morphology of 316L stainless steel electrochemically polished in DES liquids as green solvent, 2023)
Celem rozprawy doktorskiej był wybór rozpuszczalnika eutektycznego jako alternatywną kąpiel galwaniczną, mogącą służyć w procesie polerowania elektrochemicznego stali stopowych.
Keywords: stal stopowa; rozpuszczalnik eutektyczny; polerowanie elektrochemiczne; chropowatość odporność korozyjna; modyfikacja powierzchni SEM; XPS