Ocena skuteczności zastosowania sieci pajęczych poprzez wykonanie badań porównawczych (pyłomierz vs. sieci pajęcze) przy ocenie jakości powietrza wybranego regionu - Trzyna, Agnieszka (Evaluation of the effectiveness of the use of spider webs by perfoming comparative analysis (aerosol sampler vs. spider webs) in the asessment of the air quality of a selected region, 2023)
Zanieczyszczenie powietrza jest jednym z większych problemów, z jakimi obecnie mierzy się ludzkość. Nawet jeśli podejmowane są próby ograniczające emisję zanieczyszczeń, to wyeliminowanie ich całkowicie jest właściwie niemożliwe. Biorąc pod uwagę powyższe, poszukiwanie tanich i łatwo dostępnych metod monitoringu powietrza stało się niezwykle istotne. Niniejszy autoreferat składa się z cykli publikacji dotyczących możliwości wykorzystania sieci pajęczych przy monitoringu powietrza. W publikacjach przedstawione zostało porównanie akumulacji pierwiastków potencjalnie toksycznych przez sieci z akumulacją przez porosty, a także z zanieczyszczeniami pobranymi przez specjalistyczny sprzęt.
Keywords: zanieczyszczenia powietrza; PM; sieci pajęcze; porosty; biomonitoring