Dostosowania społeczne do potrzeb turystyki dostępnej - Wolski, Aleksander (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Rozdział dotyczy społecznej świadomości związanej ze specyfiką turystyki dostępnej – kwestii często pomijanej przy omawianiu dostosowań turystycznych. Głównym celem pracy jest wyeksponowanie gruntu społecznego, społecznej percepcji jako pierwszoplanowych w realizacji turystyki dostępnej. W pierwszym odruchu należy wskazać na udogodnienia infrastrukturalne i właściwą opiekę. Kwestie te są z pewnością istotne, jednak czy to determinuje komfort turysty korzystającego z turystyki dostępnej? Bez właściwej wiedzy i społecznego nastawienia pozbawionego zarówno negacji, jak i nadmiernej opiekuńczości czy przejawów litości, zakłopotania, wypoczynek taki nie wyjdzie poza ramy standardowej opieki medycznej. W tym kontekście społeczne uwarunkowania realizacji wypoczynku w turystyce dostępnej stanowią kluczowe zagadnienie determinujące satysfakcję klienta, natomiast infrastruktura, opieka medyczna stanowią jedynie niezbędny dodatek.
Wolski, A. (2023). Dostosowania społeczne do potrzeb turystyki dostępnej. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 165-176). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: turystyka dostępna; niepełnosprawność; społeczna percepcja; stereotyp; accessible tourism; disability; social perception; stereotypes