Wrocław miastem św. Edyty Stein – patronki Europy - Malec, Jolanta (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Celem niniejszego opracowania jest przybliżenie Wrocławia jako miasta, w którym urodziła się i dorastała Żydówka Edyta Stein – jedyna wrocławska święta, której przejście na katolicyzm miało miejsce przeszło sto lat temu, w 1922 r. Przedstawiono najważniejsze miejsca we Wrocławiu związane z jej dzieciństwem i młodością. Przybliżone zostały liczne akcenty z nią związane znajdujące się nieopodal jej domu rodzinnego – w parku św. Edyty Stein. Opisano też inne znaki obecności św. Edyty Stein we Wrocławiu oraz podjęto temat jej drogi do wiary i świętości oraz przedstawiono dalsze losy Edyty Stein po opuszczeniu Wrocławia.
Malec, J. (2023). Wrocław miastem św. Edyty Stein – patronki Europy. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 228-248). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: Wrocław; Stein, Edyta; patronka Europy; filozof; Wroclaw; stein, Edith; patroness of Europe; philosopher