Rewitalizacja pałacu kamienieckiego i jego przekształcanie w produkt turystyczny - Czerniec, Marcin; Organiściak, Jerzy (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Założenie pałacowo-parkowe w Kamieńcu Ząbkowickim jest od 2012 roku rewitalizowane przez gminę Kamieniec Ząbkowicki. Jest przykładem wyjątkowego założenia romantycznego, powstałego w XIX w. za sprawą właścicielki – królewny Marianny Orańskiej, ze wspaniałym neogotyckim pałacem, tarasowymi ogrodami i dziełami wodnymi oraz parkiem w stylu angielskim, niemających swego odpowiednika w Polsce. Po II wojnie światowej pałac został opuszczony, zdewastowany i taki stan trwał do połowy lat 80. XX w. Od 10 lat prowadzi się tam systematyczne prace odtworzeniowe, które mają na celu stworzenie z niego atrakcji turystycznej na skalę ogólnopolską i przekształcenie w produkt turystyczny. I temu zagadnieniu jest poświęcone opracowanie.
Czerniec, M. i Organiściak, J. (2023). Rewitalizacja pałacu kamienieckiego i jego przekształcanie w produkt turystyczny. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 262-278). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: Marianna Orańska; pałac w Kamieńcu Ząbkowickim; ogrody tarasowe; Kamieniec Ząbkowicki; założenie parkowe; rewitalizacja; produkt turystyczny