Zapomniane kościoły barokowe na ziemi kłodzkiej: Nowa Wieś i Różanka - Papierniak, Witold (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
W polskich Sudetach i na Śląsku jest kilka zabytków barokowych najwyższej klasy (w tym trzy Domy Boże) oraz ponad 30 innych kościołów zbudowanych w tym okresie. Jeżeli nie są to znane sanktuaria, to pozostają na uboczu i są pomijane przez turystów. Milczą o nich także wydawnictwa reklamujące region. W pracy przedstawiono dwie takie świątynie, leżące w południowej części ziemi kłodzkiej i poza głównymi drogami. To zasługujące na promocję obiekty w Nowej Wsi oraz w Różance.
Papierniak, W. (2023). Zapomniane kościoły barokowe na ziemi kłodzkiej: Nowa Wieś i Różanka. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 279-290). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: kościoły barokowe; architektura sakralna; baroque churches; sacred architecture