Wybrane mosty i wiadukty Dolnego Śląska jako produkty turystyczne - Malec, Jolanta (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
W niniejszym rozdziale przedstawiono najatrakcyjniejsze turystycznie mosty Wrocławia oraz słynny gotycki most w Kłodzku. Omówiono najbardziej znane na Dolnym Śląsku wiadukty kolejowe – w Lewinie Kłodzkim i w Bolesławcu. Podano definicję mostu, wiaduktu, kładki oraz charakterystykę poszczególnych rodzajów mostów. Ponadto przedstawiono definicje produktu turystycznego wraz z kryteriami ich klasyfikacji. Zaprezentowano wybrane 12 mostów Wrocławia oraz trzy najbardziej znane we Wrocławiu kładki. Omówiono most gotycki w Kłodzku – ciekawy turystycznie ze względu na konstrukcję i rzeźby oraz wiadukt kolejowy w Lewinie Kłodzkim. Opisano również wiadukt w Bolesławcu, jeden z najdłuższych wiaduktów nie tylko w Polsce, ale i w Europie. Stworzono zestawienie tabelaryczne mostów, w którym ujęto aktualne i historyczne nazwy mostów, daty ich powstania i podstawowe dane techniczne. Podobne tabele przedstawiają najważniejsze dane trzech wybranych wrocławskich kładek oraz dwóch najbardziej znanych na Dolnym Śląsku wiaduktów. Zaprezentowano także wnioski wynikające z tabelarycznych ujęć wszystkich omówionych w niniejszym opracowaniu obiektów.
Malec, J. (2023). Wybrane mosty i wiadukty Dolnego Śląska jako produkty turystyczne. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 291-320). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: Wrocław; mosty; wiadukty; produkt turystyczny