Wpływ historycznej produkcji węgla drzewnego na szatę leśną Borów Dolnośląskich i możliwość turystycznego wykorzystania śladów po węglarzach - Mazur, Wojciech (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
W rozdziale omówiono zagadnienia związane z wykorzystaniem drewna z Borów Dolnośląskich do produkcji węgla drzewnego, a także aspekty kulturowe związane z grupą zawodową węglarzy. Autor stawia również hipotezę, że eksploatacja drewna w Borach Dolnośląskich na przełomie XVIII i XIX wieku lub w XIX wieku była tak duża, że na wielu fragmentach Borów Dolnośląskich lasy zostały całkowicie wylesione i z drzewostanów liściastych i mieszanych przekształcone zostały w ubogie bory sosnowe. Ponadto autor wskazuje, że historia wyrobu węgla drzewnego w Borach Dolnośląskich jest na tyle interesująca, że niektóre aspekty kulturowe związane z rzemiosłem wyrobu węgla drzewnego można wykorzystać do podniesienia atrakcyjności turystycznej Borów, np. poprzez wytyczenie ścieżek historycznych, budowę wiat przy szlakach w formie chat typowych dla węglarzy.
Mazur, W. (2023). Wpływ historycznej produkcji węgla drzewnego na szatę leśną Borów Dolnośląskich i możliwość turystycznego wykorzystania śladów po węglarzach. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 321-330). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: mielerz; węgiel drzewny; produkcja węgla drzewnego; piroliza; charcoal; charcoal production; pyrolysis