Kijowskie muzea - Fuksa, Janusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Celem pracy było przedstawienie wybranych muzeów w Kijowie na Ukrainie. W swojej większości ekspozycje tych muzeów przedstawiają dzieje kraju, choć niektóre (np. muzeum przyrodnicze, malarstwa) wychodzą poza ten obszar. Wszystkie skupione są, poza trzema (muzeum lotnictwa, wojny, metra), w centralnej części miasta. Usytuowane są, poza trzema (muzea historii Kijowa, wojny, metra), w starych, często zabytkowych budynkach. W październiku 2022 r., w czasie wojny, kiedy powstawał ten rozdział, część muzeów była nieczynna, a najcenniejsze eksponaty ukryto. Miejmy nadzieję, że po wojnie muzea wrócą do swojego poprzedniego stanu, opisanego w pracy, i będą chętnie zwiedzane, także przez polskich turystów.
Fuksa, J. (2023). Kijowskie muzea. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 374-392). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: muzeum; ekspozycja; Kijów (Ukraina; region); museum; exhibitions; Kiev