Przejawy kultu św. Jana Nepomucena na przykładzie Czech i Polski - Marek, Aneta (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Kult św. Jana Nepomucena odgrywa znaczącą rolę w życiu duchowym i kulturowym mieszkańców wielu krajów, zwłaszcza Europy Środkowej. Kult ten przyjmował formy materialnego i niematerialnego dziedzictwa. Miał swoje odzwierciedlenie w wezwaniach kościołów, sprowadzanych relikwiach, zakładanych bractwach, wizerunkach ikonograficznych, modlitwach i zapisach nutowych pieśni i wielu innych aspektach. W artykule zaprezentowano sylwetkę św. Jana Nepomucena, którego kult osiągnął apogeum w XVIII i XIX w., zwłaszcza w Czechach, ale również w Polsce. Celem rozdziału jest ukazanie poszczególnych elementów kultu św. Jana Nepomucena w obu tych krajach. Na podstawie kwerendy literatury, badań terenowych i dostępności danych internetowych wybrano najbardziej istotne kwestie związane z propagowaniem kultu.
Marek, A. (2023). Przejawy kultu św. Jana Nepomucena na przykładzie Czech i Polski. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 393-411). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: Czechy; Polska; kult; Nepomucen, Jan; hagiografia; Czech Republic; Poland; św. Jan Nepomucen; cult; st. John of Nepomuk; hagiography