Analiza dynamiki białek ostrej fazy w monitorowaniu stanu zdrowia świń na fermach przemysłowych tuczu trzody chlewnej - Czerniecki Marek (Analysis of acute phase proteins dynamics in pig health monitoring on industry farms, 2023)
Celem badań było sprawdzenie przydatności oznaczania wybranych białek ostrej fazyw rutynowym monitoringu zdrowotnym przeprowadzanym przez lekarza weterynarii współpracującego z właścicielami dużych stad trzody chlewnej, uzasadnienie sięgania w terenowej praktyce lekarskiej po takie narzędzia kontroli, zaproponowanie optymalnego terminu pobrania prób do oznaczeń, jak i oszacowanie perspektyw wdrożenia takiego postępowania na fermach utrzymujących świnie.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: tuczniki; środowisko; bof; ocena płuc; choroby płuc; PRRSV; PCV2; SIV