Spis treści [Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym / pod red. Agnieszki Stanimir. - Wrocław, 2023] - Stanimir, Agnieszka. Redakcja (Debiuty Studenckie. Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym, 2023)
[Niniejszy numer „Debiutów Studenckich” składa się z siedmiu artykułów dotyczących zróżnicowanych obszarów koncentrujących się na jakości życia oraz dylematach społeczno-ekonomicznych. Serię prezentowanych prac otwiera tekst wskazujący na znaczące funkcje statystyki publicznej i możliwości wykorzystania metod statystycznych w analizach. Wśród zagadnień poruszanych w następnych trzech artykułach są najbardziej aktualne problemy ekologiczne rozpatrywane ogólnie oraz problemy szczegółowe – marnowanie żywności czy postrzeganie przez jednostki zwiększającego się wykorzystania plastiku. Kolejna grupa tekstów dotyczy postrzegania dobrobytu przez gospodarstwa domowe i jednostki w takich aspektach, jak użytkowanie broni palnej, dostęp do edukacji oraz ubóstwo energetyczne. Każdy z artykułów opublikowanych w zeszycie zawiera wnikliwie przeprowadzony przegląd literatury, analizę problemu badawczego oraz wnioski ze wskazaniem kolejnych badań, niezbędnych w danym obszarze tematycznym.] z zapowiedzi
s. 101
Keywords: metoda k-średnich; edukacja; problemy ekologiczne; analiza korespondencji; woda pitna; ubóstwo energetyczne