Analiza wskaźników opisujących działania krajów Unii Europejskiej przeciwko problemom ekologicznym - Teterina, Anna (Analysis of Indicators Describing the Actions of European Union Countries against Environmental Problems, 2023)
Przeprowadzone badanie dotyczyło problemów ekologicznych i klimatycznych. Jego celem była analiza sytuacji państw Unii Europejskiej pod względem ochrony środowiska. Przedstawiono najistotniejsze negatywne zmiany stanu ekologicznego i klimatu zachodzące na planecie oraz plany krajów skierowane na przeciwdziałanie tym zmianom. Wybrano zmienne opisujące postępowanie i sytuację państw pod względem ochrony środowiska, na podstawie których dokonano porządkowania metodą wzorca rozwoju dla trzech wybranych lat. We wszystkich badanych okresach do trójki najlepszych krajów wchodziły Chorwacja, Włochy i Dania, zaś najgorsza sytuacja była w Bułgarii. Najbardziej aktualne dane wykazały, że kraje o niskich wartościach wybranych wskaźników najczęściej są położone na wschodzie Europy.
Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym / pod red. Agnieszki Stanimir. - Wrocław, 2023, s. 23-35
Keywords: problemy ekologiczne; zmiany klimatyczne; porządkowanie; klasyfikacja hierarchiczna; ekologia; ecological problems; climate change; ordering analysis; hierarchical classification; ecology