Analiza zachowań konsumenckich na rynku butelek i dzbanków filtrujących wodę na przykładzie osób studiujących w Polsce - Galarowicz, Wiktoria (Analysis of Consumer Behaviour in the Market of Bottles and Pitchers for Water Filtration on the Example of Students in Poland, 2023)
Woda jest niezbędna do życia każdego żywego organizmu. W artykule przedstawiono zachowania konsumenckie na rynku butelek i dzbanków filtrujących wodę na przykładzie osób studiujących w Polsce. Zwrócono uwagę na kwestie dostępności wody na świecie i jakości wody kranowej w krajach europejskich. Artykuł składa się z pięciu punktów. W punkcie drugim omówiono zwiększenie produkcji plastiku od 1950 roku, w trzecim – zagadnienie wody, jej dostępności i jakości, zaś w czwartym – badanie ankietowe przeprowadzone wśród konsumentów wody na rynku butelek i dzbanków filtrujących wodę. Analiza głównych składowych pozwoliła na wyodrębnienie czterech czynników wpływających na wybory respondentów. Wielowymiarowa analiza korespondencji wykazała związek pomiędzy wyborem wody, płcią, wiekiem a częstością picia wody i związek pomiędzy korzystaniem z dzbanków/butelek filtrujących wodę, posiadaniem pracy a posiadaniem bliskich, którzy piją wodę filtrowaną.
Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym / pod red. Agnieszki Stanimir. - Wrocław, 2023, s. 49-60
Keywords: woda pitna; woda butelkowana; woda filtrowana; plastik; drinking water; bottled water; filtered water; plastic