Rachunkowość kreatywna a rachunkowość agresywna - Dubiel, Klaudia (Creative Accounting and Aggressive Accounting, 2023)
Artykuł porusza problematykę różnic pomiędzy pojęciami rachunkowości kreatywnej i agresywnej. Celem artykułu jest rozróżnienie pojęć rachunkowości kreatywnej i rachunkowości agresywnej, a także próba przedstawienia historii ich powstania i wyjaśnienia zjawiska utożsamiającego dane zagadnienia. Opracowanie przygotowano na podstawie analizy porównawczej źródeł literaturowych. Najczęściej w publikacjach można spotkać podejście, że rachunkowość agresywna jest zbieżna z oszustwem księgowym i jest ona negatywną częścią rachunkowości kreatywnej, która jednak ma również pozytywny wymiar.
Rachunkowość / pod red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 20-29
Keywords: rachunkowość kreatywna; rachunkowość agresywna; oszustwo księgowe; creative accounting; aggressive accounting; accounting fraud