Budżetowanie kosztów metodą przyrostową w SPZOZ na przykładzie szpitala specjalistycznego - Jakubowska, Wioleta (Incremental Cost Budgeting in SPZOZ Using a Specialized Hospital as an Example, 2023)
W artykule przedstawiono problematykę zarządzania kosztami w szpitalach publicznych z wykorzystaniem metody budżetowania przyrostowego. Celem szpitali publicznych nie jest generowanie zysków, jednak usprawnienie gospodarki finansowej tych podmiotów jest niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania i efektywnej pomocy pacjentom. Wykorzystanie budżetowania w podmiotach medycznych pozwala na zwiększenie świadomości kosztowej wśród personelu oraz efektywne planowanie finansowe. Poprawnie sporządzone budżety mogą być również wykorzystane w trakcie negocjacji kontraktowych z Narodowym Funduszem Zdrowia. Celem pracy jest prezentacja możliwości wykorzystania budżetowania przyrostowego do zarządzania kosztami szpitali publicznych. Wykorzystane przy opracowaniu artykułu metody badawcze to analiza literatury przedmiotu oraz studium przypadku.
Rachunkowość / pod red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 43-55
Keywords: budżetowanie kosztów; budżetowanie przyrostowe; SPZOZ; zarządzanie służbą zdrowia; cost budgeting; incremental budgeting; public hospitals; clinical governance