Wpływ zmian podatkowych na obciążenia fiskalne zawodów medycznych na przykładzie fizjoterapeuty - Kaczmarczyk, Oliwia (Impact of Tax Changes on the Fiscal Charges of Medical Professions on the Example of a Physiotherapist, 2023)
System podatkowy w Polsce umożliwia pewną swobodę w przypadku wyboru form opodatkowania działalności gospodarczej. Celem badawczym artykułu jest analiza wyboru najkorzystniejszej formy opodatkowania dla podmiotu z branży fizjoterapeutycznej z uwzględnieniem zmian podatkowych, które zaszły na przestrzeni ostatnich lat. W części teoretycznej artykułu posłużono się następującymi metodami badawczymi: analizą aktów prawnych oraz analizą literatury przedmiotu. Następnie zastosowano metodę wnioskowania logicznego. Przeprowadzono symulację wyboru formy opodatkowania, która umożliwia wybranie najkorzystniejszego wariantu dla jednoosobowej działalności gospodarczej. Wnioski: zmiany w polskim prawie podatkowym wpłynęły na obciążenia fiskalne fizjoterapeutów. Przy założonych przychodach i kosztach najkorzystniejszą formą opodatkowania okazał się podatek progresywny.
Rachunkowość / pod red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 56-64
Keywords: branża fizjoterapeutyczna; podatek dochodowy od osób fizycznych; optymalizacja podatkowa; system podatkowy; physiotherapeutic industry; personal income tax; tax optimization; tax system