Wpływ inflacji na dobór metody wyceny zużycia materiałów w przedsiębiorstwie produkcyjnym - Śliwka, Patrycja (Impact of Inflation on the Selection of the Valuation Method of the Consumption of Materials in a Manufacturing Enterprise, 2023)
W niniejszym artykule przedstawiono problematykę związaną z wyborem odpowiedniej metody wyceny zużycia materiałów w czasach wysokiej inflacji. Głównym celem jest pokazanie, że przy wysokiej inflacji wyniki finansowe będą najbliższe rzeczywistości przy metodzie LIFO. W tym celu przeanalizowano literaturę przedmiotu i regulacje prawne oraz zaprezentowano przykład potwierdzający sformułowaną w artykule tezę. Z przedstawionej analizy wynika, iż stosowanie metody LIFO jest najlepszym wyborem spośród możliwych metod dla przedsiębiorstw w czasie wysokiej inflacji.
Rachunkowość / pod red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 123-129
Keywords: inflacja; metody zużycia materiałów; wynik finansowy; inflation; method of material consumption; bottom line