Warunek kontroli środków trwałych - Wandzlewicz, Natalia (The Condition of the Control Over the Fixed Asset, 2023)
Artykuł został poświęcony kryterium determinującemu zaklasyfikowanie składnika do środków trwałych, jakim jest warunek kontroli/własności. Celem artykułu jest scharakteryzowanie danego kryterium dla prawa bilansowego i prawa podatkowego na podstawie aktów prawnych. Ze względu na występowanie rozbieżności między przytoczonymi podejściami zaprezentowano interpretację pojęć kontroli oraz własności. W ostatniej części artykułu przedstawiono umowy na użytkowanie środków trwałych oraz oceniono moment występowania prawa do sprawowania kontroli oraz prawa własności do przedmiotu umowy, biorąc pod uwagę metodę analityczną i interpretację aktów prawnych. Dokonano także rozróżnienia między pojęciami: kontrola i własność.
Rachunkowość / pod red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 130-136
Keywords: środki trwałe; kontrola; własność; fixed assets; control; ownership