Ubezpieczenia w zrównoważonej gospodarce - Chmielowiec-Lewczuk, Magdalena; Nowak, Marta (Insurance in a Sustainable Economy, 2023)
[Problematyka zrównoważonego rozwoju staje się obecnie jednym z najważniejszych tematów podejmowanych w dyskursie naukowym, społecznym, medialnym i politycznym. Cele monografii stanowiły ocena wyzwań, jakie niesie implementacja zasad zrównoważonego rozwoju dla branży ubezpieczeniowej, oraz weryfikacja dostępności i przejrzystości informacji niefinansowych publikowanych przez krajowych ubezpieczycieli. Ukazano szerokie tło etyczne idei zrównoważonego rozwoju w kontekście etyki ogólnej, etyki społecznej i ekofilozofii, uwzględniając kontekst moralny idei sustainability. W książce zaprezentowano najważniejsze regulacje związane ze zrównoważonym rozwojem dotyczące zakładów ubezpieczeń, omówiono rolę, jaką odgrywają zakłady ubezpieczeń w zrównoważonej gospodarce, a także przedstawiono badania jakościowe dotyczące postaw potencjalnych autorów i czytelników raportów niefinansowych wobec idei zrównoważonego rozwoju oraz wobec raportowania społecznej odpowiedzialności biznesu i raportowania środowiskowego. Zaprezentowano również wyniki drugiego badania, którego celem była ocena zakresu, przejrzystości oraz dostępności informacji publikowanych przez zakłady ubezpieczeń prowadzące swoją działalność w Polsce.] z zapowiedzi
s. 134
Keywords: zrównoważony rozwój; odpowiedzialność społeczna; ubezpieczenia; zrównoważone ubezpieczenia; ekoetyka; ekofilozofia; raportowanie niefinansowe