Design jako źródło innowacji zarządzania - Baran, Grzegorz (Design as a Source of Management Innovation, 2023)
Innowacje zarządzania – uważane za trudne do powielenia – mogą stanowić źródło względnie trwałej przewagi konkurencyjnej, zwiększonej wydajności, poprawy produktywności, a także wyników finansowych przedsiębiorstw. Choć innowacje te zyskują coraz większą powszechność i uznanie, metody i procesy ich rozwoju wciąż pozostają niewystarczająco zbadane i rozpoznane. Słaby rozwój teorii zarządzania w wymiarze jej praktycznej przydatności i rzeczywistego wpływu na codzienne decyzje i działania menedżerów wobec przybierającej na sile transformacji w wymiarze społecznym i technologicznym jest ważnym argumentem za poszukiwaniem nowego podejścia do innowacji zarządzania. Celem podjętych badań jest w związku z powyższym rozpoznanie stosunkowo nowego podejścia do innowacji opartego na metodologii i praktyce projektowania oraz sformułowanie podstawowych przesłanek wykorzystania tego podejścia do badania innowacji zarządzania. Metodą zastosowaną do rozwiązania problemu naukowego była metoda dedukcji odniesiona do pogłębionego i krytycznego studium literatury z zakresu innowacji zarządzania, współczesnych podejść opartych na projektowaniu oraz epistemologii i metodologii nauk o zarządzaniu określanych jako nauki praktyczne. Głównym rezultatem badań jest sformułowanie podstawowych przesłanek wykorzystania założeń podejścia opartego na projektowaniu do badania innowacji zarządzania wraz z wyjaśnieniem ich implikacji dla nauk o zarządzaniu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 5, s. 1-13
Keywords: innowacje; innowacje zarządzania; design; podejście oparte na projektowaniu; zarządzanie jako nauka praktyczna; innovation; management innovation; design-led approach; managements as the artificial science