Sukces a kompetencje pracowników naukowych – perspektywa nauk o zarządzaniu - Bąk-Grabowska, Dominika; Zając, Czesław (Researcher’s Success and Competences in Sciences of Management, 2023)
W opracowaniu przedstawiono próbę operacjonalizacji określeń: sukces badacza i kompetencje badacza w odniesieniu do specyfiki Nauk o Zarządzaniu (NoZ). Konieczność doprecyzowania tych kategorii wynika ze zidentyfikowanej na drodze studiów literaturowych luki. Studia literaturowe objęły analizę anglojęzycznych opracowań pozyskanych z baz Scopus oraz Web of Science. Kluczowe ustalenia w zakresie kategorii sukcesu badacza NoZ uwidoczniły się w wyodrębnieniu 5 obszarów umiejscawianych po stronie: (1) charakteru dyscypliny naukowej; (2) badacza; (3) uczelni/ instytutów badawczych; (4) rozwiązań systemowych; (5) otoczenia gospodarczego, społecznego i kulturowego. Do kategorii kompetencji badacza odnoszono się głównie w ramach dwóch obszarów: (1) podejść badawczych (dedukcja vs indukcja, podejście nomotetyczne vs idiograficzne); (2) współpracy z określonymi podmiotami (perspektywa dwustronna: badacz–organizacja; perspektywa trójstronna: badacz– pośrednik (konsulting)–organizacja).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 5, s. 14-21
Keywords: nauki o zarządzaniu; badacz; naukowiec; kompetencje badacza; sukces badawczy; studia literaturowe; sciences of management; researcher; scientist; competencies of researcher; success on researching; literature studies