O zależności pomiędzy zdolnościami dynamicznymi i innowacyjnością oraz o moderującej roli luzów organizacyjnych - Bratnicka-Myśliwiec, Katarzyna; Ingram, Tomasz; Głód, Wojciech; Swałek, Aleksandra (On the Interplay of the Dynamic Capabilities and Innovation with the moderating Role of Slack Resources, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest próba wyjaśnienia relacji pomiędzy zdolnościami dynamicznymi organizacji, poziomem luzów organizacyjnych oraz innowacyjności przedsiębiorstwa. Wykorzystując dane empiryczne z 422 polskich organizacji, zgromadzonych w 2021 roku, przeprowadzono analizy ilościowe dotyczące związków pomiędzy wskazanymi zależnościami. Przeprowadzone analizy statystyczne wykazały, że zdolności do dostrzegania, wykorzystywania i rekonfiguracji zasobów stanowią istotny czynnik determinujący poziom innowacyjności przedsiębiorstwa. Artykuł podejmuje tematykę związków pomiędzy zdolnościami dynamicznymi i innowacyjnością w kontekście luzów organizacyjnych. Zgodnie z wiedzą autorów jest to pierwsze tego typu ujęcie w literaturze krajowej i jedno z pierwszych w międzynarodowym stanie wiedzy. Wzbogaca tym samym stan wiedzy dotyczący problematyki innowacyjności w organizacji, wskazując jednoznacznie na jej uwarunkowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 5, s. 50-66
Keywords: innowacyjność; zdolności dynamiczne; luzy organizacyjne; modelowanie równań strukturalnych; innovation; dynamic capabilities; organizational slack; structural equation modeling