W poszukiwaniu specyfiki oryginalności naukowej w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości - Sokołowska-Durkalec, Agnieszka; Zgrzywa-Ziemak, Anna (In Search of the Specificity of Scientific Originality in the Discipline of Management Science, 2023)
Celem artykułu jest analiza znaczenia specyfiki dyscypliny nauki o zarządzaniu i jakości (NZJ) dla rozumienia oryginalności naukowej w dyscyplinie. W części pierwszej opracowania omówiono wyzwania związane z niejednoznacznością pojęcia oryginalności naukowej oraz przytoczono wyniki badań dotyczące różnic w konceptualizacji oryginalności naukowej między dziedzinami i dyscyplinami. Następnie dokonano analizy znaczenia specyficznych cech dyscypliny NZJ dla rozumienia oryginalności i preferowanych rodzajów oryginalności w dyscyplinie. Przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, że można mówić o szczególnym rozumieniu oryginalności właściwemu NZJ, co stanowi przyczynek teoretyczny do konceptualizacji pojęcia oryginalności naukowej w dyscyplinie oraz wyznaczenia kierunków dalszych badań w tym obszarze. Zastosowano narracyjny, krytyczny przegląd literatury przedmiotu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 5, s. 205-216
Keywords: oryginalność naukowa; nauki o zarządzaniu i jakości; rodzaje oryginalności naukowej; scientific originality; management science; types of scientific originality