Cyfryzacja jako game changer w procesie zarządzania nowoczesną kulturą organizacyjną - Wziątek-Staśko, Anna; Krawczyk-Antoniuk, Olena (Digitization as a Game Changer in the Modern Organizational Culture Management Process, 2023)
Artykuł ma charakter teoretyczny. Zaprezentowano w nim wybrane koncepcje kultury organizacyjnej oraz cyfryzacji, wskazując powiązania między nimi. W ciągu lat badaczom nie udało się sporządzić ani powszechnie akceptowanej definicji kultury organizacyjnej, ani cyfryzacji, których zastosowanie stanowiłoby narzędzie wspierające menedżera w jego trudnej pracy, a jednocześnie wpływające na zachowania i emocje pracowników. O efektywności wdrażania cyfryzacji przez menedżera, w tym zastosowanych narzędzi i metod, z pewnością decyduje poziom jego kompetencji, ale także kształt i specyfika środowiska pracy, której najbardziej wyraźnym przejawem jest kultura organizacyjna panująca w organizacji. Nabiera ona szczególnego znaczenia w procesie optymalizacji skuteczności zarządzania współczesną organizacją, o czym starają się przekonać autorki niniejszego opracowania, przeznaczonego zarówno dla teoretyków, jak i dla praktyków zarządzania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 5, s. 258-269
Keywords: kultura organizacyjna; organizacja; cyfryzacja; nowoczesność; game changers; organizational culture; organization; digitalization; modernity