Obecność kości wstawnych czaszki ludzkiej (WBs) jako wskaźnik niestabilności rozwojowej - Bisiecka Agata (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2023)
Celem pracy była ocena możliwości interpretowania obecności WBs czaszki ludzkiej jako wyznacznika niestabilności rozwojowej i stosowania jej jako szkieletowego wyznacznika stresu fizjologicznego w badaniach antropologicznych, bioarcheologicznych oraz pokrewnych dotyczących oceny kondycji biologicznej populacji historycznych oraz współczesnych.
Keywords: antropometria; cechy niemetryczne; kości dodatkowe; kości Worma; stres fizjologiczny