Parametry snu a styl życia i kondycja psychiczna dorosłych mężczyzn i kobiet - Witek Agnieszka (Sleep parameters, lifestyle factors and mental condition of adult men and women, 2023)
Głównym celem pracy była ocena zróżnicowania jakości snu dorosłych mężczyzn i kobiet w zależności od budowy ich ciała, ich stylu życia oraz kondycji psychicznej. Ponadto wskazano te zmienne, które najsilniej wpływają na jakość snu mężczyzn i kobiet.
Keywords: polisomnografia; architektura snu; oddechowe zaburzenia snu; ruchowe zaburzenia snu; higiena snu; układ współczulny