Koszty wspólne i zasady ich rozliczania we wspólnocie mieszkaniowej - Błaszczyk, Patrycja (Common Costs and the Rules of their Settlement in a Housing Community, 2023)
Mieszkania są i będą różnorodne: od podstawowych po pełne udogodnień i luksusu, pełniąc podstawową funkcję, którą jest zapewnienie bezpieczeństwa. Gwarantuje je także wspólnota mieszkaniowa co najmniej dwóch lokali, które znajdują się w jednym budynku lub w ich większej liczbie. Mieszkańcy ponoszą koszty indywidualne oraz wspólne. Celem badania było określenie kosztów wspólnych wspólnoty mieszkaniowej i wyznaczenie dla nich kluczy podziałowych. Kosztami wspólnymi mogą być: media (woda, prąd, energia elektryczna, gaz), wynagrodzenia zarządu, przeglądy kominiarskie, opłaty bankowe, usługi księgowe i remonty. Wspólnota, w zależności od okoliczności, może zastosować klucze podziałowe do rozliczania kosztów wspólnych według liczby mieszkańców, udziału m2 powierzchni użytkowej mieszkania do ogólnej wielkości m3. Wspólnota może zawyżać opłaty, aby nadwyżki pokrywały nieprzewidziane koszty. Wspólnota nie odprowadza podatku dochodowego od osób prawnych, gdy otrzymywane comiesięczne zaliczki przewyższające koszty przeznaczane są na własne cele i ujęte w funduszu remontowym.
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak.- Wrocław, 2023, s. 9-22
Keywords: wspólnota mieszkaniowa; nieruchomości; koszty pośrednie; klucze podziałowe; housing association; real estate; indirect costs; distribution keys