Podatek od infrastruktury w gminie - Jagielska, Monika (Infrastructure Tax in the Commune, 2023)
Rozbudowa i doskonalenie obiektów infrastruktury to niezwykle ważna kwestia dla gmin ze względu na to, że infrastruktura jest podstawą funkcjonowania i rozwoju każdej jednostki terytorialnej. W artykule skupiono się na analizie roli i odpowiedzialności gmin w Polsce w odniesieniu do finansowania rozwoju infrastruktury i podatku od nieruchomości. Celem badania było określenie wpływu zakończonych inwestycji na podatek od nieruchomości. Wyniki badań własnych wskazują, że gminy powinny poszukiwać zewnętrznego finansowania, aby uzupełnić dochody własne i zrealizować wszystkie planowane projekty rozwoju infrastruktury. Ponadto gminy powinny skupić się na tworzeniu silnej bazy ekonomicznej, aby przyciągać inwestorów i stymulować wzrost gospodarczy. Podczas zatwierdzania projektów rozwoju infrastruktury gminy powinny dokładnie rozważyć koszty związane ze zwiększeniem lub z niezwiększeniem wartości początkowej środków trwałych.
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak.- Wrocław, 2023, s. 38-51
Keywords: finansowanie; rozwój infrastruktury; podatek od nieruchomości; teoria finansów publicznych; rachunkowość; financing; infrastructure development; property tax; public finance theory; accounting