Administracyjne postępowanie egzekucyjne z majątku dłużnika, w tym z nieruchomości - Plichta, Aleksandra (Enforcement Proceedings Against the Debtor’s Property, Including Real Estate in Administration, 2023)
Skarb Państwa jako wierzyciel należności pieniężnych spotyka się z niepłaceniem przez dłużników należności publicznoprawnych. Celem badania było określenie efektywności postępowania egzekucyjnego oraz egzekucji z majątku, w tym z nieruchomości dłużnika. Scharakteryzowano organ egzekucyjny, wierzyciela oraz jego działania poprzedzające wszczęcie postępowania egzekucyjnego. Przedstawiono przesłanki egzekucji z majątku, w tym z nieruchomości. Dokonano analizy efektywności prowadzonych postępowań egzekucyjnych. Metoda zastosowana w pracy to studium przypadku urzędu skarbowego funkcjonującego w latach 2012-2022. Zweryfikowano tezę, że środki egzekucyjne wykorzystywane przez naczelnika urzędu skarbowego, nie umożliwiały efektywnego egzekwowania należności. Głównym wnioskiem było to, że pomimo wielu dostępnych środków egzekucyjnych, zajęcie ruchomości i nieruchomości w celu odzyskania nieuregulowanych należności publicznoprawnych było czynnością ostateczną w tym postępowaniu.
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak.- Wrocław, 2023, s. 78-88
Keywords: wierzyciel; organ egzekucyjny; postępowanie egzekucyjne w administracji; egzekucja z nieruchomości; creditor; enforcement authority; administrative enforcement proceedings; real estate enforcement