Aspekty podatkowe działalności deweloperskiej - Weiland, Zuzanna (Tax Aspects of Development Activity, 2023)
Deweloperzy są odpowiedzialni za ustalenie momentu powstania przychodu oraz przypisanie kosztów do danego przychodu. Celem badań było przedstawienie aspektów podatkowych w działalności deweloperskiej, co pozwoliło na wskazanie kluczowych zdarzeń, wymagających rozstrzygnięcia w polityce rachunkowości podmiotu. Dotyczyły one momentu przekazania praw i ryzyka w przypadku sprzedaży lokali i budynków lub ich wynajmu, zaliczek, kaucji i kar. Scharakteryzowano moment powstania obowiązku podatkowego w podatku dochodowym oraz w podatku od towarów i usług. Wskazano istotę kosztów bezpośrednich i pośrednich uzyskania przychodów oraz wyłączenia z kosztów stanowiących koszty uzyskania przychodu na tle wydawanych interpretacji podatkowych oraz orzecznictw organów administracji skarbowej. Do osiągnięcia określonych celów wykorzystano metodę badawczą, jaką jest studium przypadku.
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak.- Wrocław, 2023, s. 104-117
Keywords: działalność deweloperska; przychody; koszty; podatki; księgowość; development activity; revenue; cost; taxes; accounting