The application of bioinformatics tools for the analysis of the genetic background of heat stress resistance in cattle - Czech Bartosz (Wykorzystanie narzędzi bioinformatycznych do analizy genetycznego podłoża odporności na stres cieplny na przykładzie bydła, 2023)
Niniejsze badania adresują pilną potrzebę zrozumienia długoterminowych skutków podatności na stres cieplny u organizmów, skupiając się na analizie genomu, transkryptomu i mikrobiomu krów rasy Holstein w warunkach stresu cieplnego.
Keywords: stres cieplny; bos taurus; multiomika; bioinformatyka; mikrobiom; ekspresja genów; GWAS