Rola i znaczenie małych niekodujących cząsteczek RNA w przebiegu regeneracji tkanki kostnej o znamionach osteoporozy starczej na przykładzie miRNA-21-5p - Sikora Mateusz (The role and importance of small non-coding RNAs in the regeneration of bone tissue with signs of senile osteoporosis on the example of miRNA-21-5p, 2023)
Celem pracy doktorskiej było zatem zbadanie roli cząsteczki miR-21-5p w regulacji aktywności komórek tkanki kostnej o charakterze starczym w kontekście projektowania terapii celowanych ukierunkowanych na przywrócenie potencjału regeneracyjnego pacjentów chorujących na osteoporozę starczą
Keywords: osteoporoza; tkanka kostna; medycyna regeneracyjna; złamania kości; BMSCs; miRNA; miR-21