Marketingowy due diligence – w kierunku odporności rynkowej organizacji - Kozielski, Robert (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Celem rozdziału jest opracowanie założeń realizacji i etapów procesu rynkowego due diligence jako punktu wyjścia do budowania odpornych rynkowo organizacji w czasach turbulentnych zmian rynkowych. Analiza literatury wskazuje, że kluczowym warunkiem odporności organizacji w zderzeniu z turbulentnym środowiskiem biznesowym jest świadomość zmian i zdolność podejmowania działań dostosowawczych. Stąd też ocena stopnia gotowości firmy do takich zachowań jest kluczowa dla przetrwania i rozwoju. Przedstawiona w opracowaniu propozycja założeń realizacji i opis procesu rynkowego due diligence powinna być traktowana jako wkład w dyskusję nad rolą marketingu rozumianego jako interfejs organizacji z rynkiem w budowaniu odpornych rynkowo organizacji.
Kozielski, R. (2023). Marketingowy due diligence – w kierunku odporności rynkowej organizacji. W: M. Sobocińska (red.), Konsument i rynek – Badania marketingowe – Strategie i działania marketingowe. Księga jubileuszowa z okazji 50-lecia pracy twórczej prof. zw. dr hab. Krystyny Mazurek-Łopacińskiej (s. 423–432). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: rynkowy due diligence; odporność rynkowa organizacji; audyt marketingowy