Marketingowa strategia produktowa obiektu dziedzictwa kulturowego – product mix zabytku - Szromnik, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Opracowanie jest fragmentem większego projektu naukowo-badawczego dotyczącego strategii marketingowych obiektów dziedzictwa kulturowego. Autor skoncentrował uwagę na jednej z podstawowych kwestii teoretyczno-koncepcyjnych, mianowicie na strategii produktowej obiektów zabytkowych. Opierając się na klasycznej koncepcji trzech poziomów produktu Levitta, przedstawił własne ujęcie struktury produktu – oferty obiektów dziedzictwa kulturowego jako skumulowanej wartości (użyteczności) będącej źródłem satysfakcji odpowiedniej grupy klientów. Na tym tle, w charakterze rozwinięcia popularnej koncepcji product mix, zaproponował własne ujęcie modelowe, czyli model ICS (Interior, Construction, Surroundings) oraz model PIPE (People, Ideas, Physical Complex, Events).
Szromnik, A. (2023). Marketingowa strategia produktowa obiektu dziedzictwa kulturowego – product mix zabytku. W: M. Sobocińska (red.), Konsument i rynek – Badania marketingowe – Strategie i działania marketingowe. Księga jubileuszowa z okazji 50-lecia pracy twórczej prof. zw. dr hab. Krystyny Mazurek-Łopacińskiej (s. 466–484). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: marketing dziedzictwa kulturowego; marketing organizacji non profit; strategia produktu; marketing mix; marketing w instytucjach kultury