Przemiany krajobrazu przestrzeni publicznych wsi podmiejskich Wrocławia - Serafin, Liliana; Niedźwiecka-Flipiak, Irena (Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2023)
Celem pracy jest określenie oddziaływa-nia sąsiedztwa dużego miasta na kształto-wanie krajobrazu przestrzeni publicznych wsi podmiejskich, sprecyzowanie tendencji, a następnie opracowanie metody wyznaczania potencjalnych przestrzeni publicznych, które mogą wpływać pozytywnie na krajobraz wsi.
Monografie CCXLI
Keywords: krajobraz wiejski; suburbanizacja; wsie podmiejskie; przestrzenie publiczne; place wiejskie; zielona infrastruktura