Zielona transformacja gospodarki i finansów samorządowych - Miszczuk, Andrzej; Sekuła, Alicja; Miszczuk, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
[Książka wpisuje się w nurt publikacji poświęconych przeciwdziałaniu zmianom klimatu, degradacji środowiska i możliwościom wdrażania zrównoważonego rozwoju. Punkt wyjścia rozważań stanowią dwa dokumenty: Agenda 2030 i Europejski Zielony Ład, a także warunki i możliwości ich operacjonalizacji na szczeblu ogólnokrajowym i lokalnym. Zagadnienia omówione w monografii skupiają się na przyczynach i skutkach zmian klimatu, znaczeniu i wytycznych dotyczących zielonego budżetowania oraz stanu zaawansowania tego procesu, głównie w krajach UE, w tym także w Polsce, analizie źródeł samorządowych dochodów z punktu widzenia możliwości wdrażania rozwiązań dotyczących ochrony środowiska i zrównoważonych finansów, a także na sposobach pomiaru lokalnej i regionalnej transformacji. W publikacji omówiono m.in. takie kwestie, jak: zmiany klimatu jako uwarunkowanie zielonej transformacji, społeczno-ekonomiczne konsekwencje zmian klimatu, zielona transformacja jako instrument budowania odporności klimatycznej, wybrane obszary zielonej transformacji w gospodarce lokalnej i regionalnej, miasta jako miejsca integracji obszarów zielonej transformacji, konsekwencje zielonej transformacji dla budżetu samorządowego i budżetu państwa, zielone finanse publiczne, budżet samorządowy odzwierciedleniem polityki władz lokalnych i społecznych preferencji, istota zielonego budżetu – inicjatywy i działalność OECD na rzecz opracowywania zielonego budżetu, dochody polskiego samorządu terytorialnego z perspektywy zielonych finansów, zielona transformacja finansów publicznych – dotychczasowe doświadczenia, inicjatywy i stan zaawansowania wdrażania zielonego budżetowania w Unii Europejskiej, miary lokalnej i regionalnej zielonej transformacji.] z zapowiedzi
s. 108
Keywords: zmiany klimatu; zielona transformacja; zielone finanse; zielony budżet; wskaźniki lokalnej i regionalnej transformacji