Zrównoważone Zarządzanie Zasobami Ludzkimi jako pożądany kierunek zmian – inspiracje odnajdywane w dorobku Profesor Grażyny Osbert-Pociechy - Bąk-Grabowska, Dominika; Zając, Czesław (Sustainable Human Resource Management as an Expected Direction of Changes in Scientific Achivements of Professor Grażyna Osbert-Pociecha, 2024)
W opracowaniu poddano analizie dorobek prof. Grażyny Osbert-Pociechy, uwzględniając opracowania opublikowane po 2012 r. Analizę ukierunkowano na identyfikację ujęć związanych z koncepcją Zrównoważonego Zarządzania Zasobami Ludzkimi (ZZZL), uwzględniając ponadto szerszą perspektywę idei Zrównoważonego Rozwoju (ZR). Przedstawiono przy tym istotę i założenia ZZZL, wyodrębniając wymiary: strategiczny, ekologiczny, socjologiczny i psychologiczny. W analizowanym dorobku Autorki wyraźnie uwidaczniało się przede wszystkim ujmowanie perspektyw ekonomicznej i społecznej, a w najnowszych publikacjach również środowiskowej. Jako wynik analizy wyodrębniono 6 wątków w dorobku Autorki, takich jak: 1) pokora w zarządzaniu; 2) energia organizacji; 3) ghosting; 4) zarządzanie zmianami/innowacjami; 5) rola i udział kobiet w zarządzaniu; 6) relacja między teorią a praktyką.
Bąk-Grabowska, D. i Zając, C. (2024). Zrównoważone Zarządzanie Zasobami Ludzkimi jako pożądany kierunek zmian – inspiracje odnajdywane w dorobku Profesor Grażyny Osbert-Pociechy, W: J. Lichtarski, S. Nowosielski, C. Zając (red.), W kręgu zmiany organizacyjnej. Księga jubileuszowa z okazji 45-lecia pracy naukowo-dydaktycznej Profesor Grażyny Osbert-Pociechy (s. 47-57). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zrównoważone zarządzanie zasobami ludzkimi; zrównoważony rozwój; studia literaturowe; Osbert-Pociecha, Grażyna; sustainable human resource management; sustainable development; literature studies